Noutati

92

NOIEMBRIE – DECEMBRIE 2016

NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB

Ce mesaj aţi dori să transmiteţi medicilor noștri?

Cred că este foarte important să-şi motiveze pacienţii ca să își țină sub control diabetul, să e atenţi la dietă și la activitatea zică – aceștia sunt factorii-cheie, mai degrabă decât vreun tratament mi- raculos. Sunt de părere că multe depind de dorința de a-ți schimba viața: dacă devii supraponderal, dacă fumezi, dacă bei prea mult alcool sau nu ești su cient de activ zic, vei avea tot mai multe probleme, așa că trebuie să găsești cumva motivația de a schim- ba lucrurile. Am destul de des ocazia să văd cât de mult se poate îmbunătăți viața unui pacient care face o astfel de schimbare. Deci există speranță, dar ține mult de ecare persoană, să nu se ba- zeze pe vreo pastilă, ci pe felul în care își trăieşte viața. Dar este ușor de spus şi greu de făcut.

Interviu cu Prof. Dr. Simona Frontoni, Italia

Doamna Profesor, care este scopul Grupului de Studiu al Neuropatiei Diabetice?
Scopul grupului nostru de studiu este sporirea conștientizării și cunoștințelor despre neuropatia diabetică. Cel mai important as- pect pe care ni-l dorim este să dăm ocazia tinerilor cercetători să-și ra neze ideile de cercetare, discutând cu experți în dome- niul neuropatiei. Iar obiectivul nostru principal este să realizăm cercetări cu impact puternic în practica clinică.

Cum a evoluat numărul amputațiilor în Italia?

Pot spune că noi am făcut eforturi de sensibilizare a populației și a medicilor de familie, iar Ministerul Sănătății a pregătit un plan național pentru diabet pe care acum îl implementăm în regiuni. Toate acestea au crescut mult conștientizarea problemei, astfel că în ultimul deceniu numărul amputațiilor a scăzut ușor, dar este în continuare foarte ridicat – mai avem așadar multe de făcut în această privință.

Interviu cu Prof. Dr. Solomon Tesfaye, UK

Domnule Profesor, cum se asociază neuropatia autonomă cardiacă cu repolarizarea cardiacă anormală?
Știm că pacienții cu neuropatie autonomă au o mortalitate de cinci

ori mai mare, iar cei cu neuropatie autonomă cardiacă pot suferi moarte subită, se întâmplă adesea la tineri. Dar nimeni nu ştie de ce – este din cauza aritmiilor? Noi aşa credem. În cadrul unui studiu de la Shef eld am constatat că indexul de variabilitate al intervalului QT era anormal la pacienții cu neuropatie autonomă comparativ cu grupul de control. Deci poate că pacienții cu neu- ropatie autonomă au în general un index de variabilitate al inter- valului QT anormal, astfel că la aceștia pot apărea focare ectopice care să provoace tahicardie ventriculară şi brilaţie ventriculară, ducând la moarte subită. Așadar, analizăm mecanismul prin care pacienții cu neuropatie autonomă suferă moarte subită.

De ce este screeningul combinat al retinei, neuropatiei și ri- nichiului un model e cient pentru detectarea precoce a neu- ropatiei periferice diabetice?
În acest moment, în Marea Britanie, pacienții se prezintă într-o zi pentru screeningul ochilor, în altă zi la screeningul picioarelor, iar în alta la teste de sânge pentru screeningul rinichilor. Cred că este mai bine să ai o singură programare pentru toate: aplici picăturile pentru ochi, iar până își fac acestea efectul, poți să examinezi pi- cioarele. Iar când le combini, poți diagnostica rapid 94% din cazuri în mod obiectiv, fără să pui întrebări.

Ce ne puteți spune despre rezultatele testului Sudoscan?

Sudoscan este un test al funcției sudomotorii, ușor de efectuat și obiectiv, care nu se raportează la percepția pacientului. Este rapid – durează doar trei-patru minute – și nu necesită consuma- bile. Am descoperit că este reproductibil – așadar, dacă efectuezi testul în două ocazii, obții rezultate identice sau similare. Îl folosim acum ca să facem screeningul neuropatiei la pacienți. Numai 12% din pacienți prezintă răspuns anormal la testul cu mono lamen- tul, însă procentul urcă la 40% cu testul Sudoscan și la 55% cu testul DPNCheck. Ei bine, noi am combinat Sudoscan, o măsură a funcției brelor subtiri, și DPNCheck, o măsură a funcției brelor largi. Folosite împreună, efectuarea lor durează șase minute: când pacienții se prezintă pentru screeningul ocular, le punem picături în ochi și, cât timp acestea își fac efectul, folosim cele două dis- pozitive, obținând o sensibilitate de 94% în detectarea neuropa- tiei, conform Scorului Clinic Toronto. Mai rămân câteva lucruri de

11 MEDICAL BUSINESS

A 26-a Întâlnire Anuală a Grupului de Studiu

al Neuropatiei Diabetice NEURODIAB – EASD 2016

CU PARTICIPARE INTERNAȚIONALĂ

NEURODIAB

NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB NEURODIAB

dovedit: în primul rând, dacă aceste teste detectează devreme riscul de ulcer al piciorului și de amputație, iar în al doilea rând, dacă sunt cost-e ciente.

Interviu cu Prof. Dr. Eva Feldman, SUA

Doamna Profesor, care este situația neuropatiei diabetice în Statele Unite?
Neuropatia diabetică este o adevărată epidemie în Statele Unite. 26 de milioane de americani au diabet și 85 de milioane prediabet; iar cum cel puțin jumătate din pacienții cu diabet zaharat și cel puțin o treime din cei cu prediabet au neuropatie, înseamnă că în America sunt între 40 şi 50 de milioane de oameni cu neuropatie diabetică.

Cum putem preveni neuropatia diabetică?

Calea cea mai importantă de a preveni neuropatia diabetică este de a controla diabetul însuşi. Este foarte interesant – există pacienți cu diabet de tip 1 cu control excelent care tot dezvoltă neuropatie; trebuie să înţelegem de ce se întâmplă asta, dar este vorba totuşi de un procent mic de pacienţi. La pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, este clar că nu doar glucoza crescută contribuie la neuropatie, ci şi lipidele crescute, HTA şi obezitatea. Deci pentru a preveni neuropatia, trebuie preveniţi aceştii factori; la pacienţii cu diabet de tip 2 este nevoie de scădere în greutate, exerciţiu zic, controlul tensiunii arteriale şi al lipidelor – acestea sunt la fel de importante ca controlul glicemiei. Din păcate, în SUA nu avem nicio terapie modi catoare a neuropatiei diabetice, dispunem doar de tratamentul diabetului propriu-zis.

Cum vedeți viitorul neuropatiei diabetice?

Este o întrebare foarte bună. Cercetarea din prezent este mai promiţătoare decât în urmă cu zece ani. Înţelegem mult mai bine transcriptomica – genetica pacienţilor susceptibili să facă neu- ropatie diabetică –, la care putem adăuga metabolomica – înţele- gerea metabolismului acelor persoane şi a metaboliţilor pe care îi produc –, iar astfel vom a a ce se a ă la baza neuropatiei diabe- tice. Cum spuneam, cred că la pacienţii cu diabet de tip 2 contează şi lipidele, hipertensiunea arterială şi obezitatea pe lângă glice-

mia crescută, dar care este mecanismul con uent? De la pacienți vom învăța cel mai mult, acum că avem tehnologii avansate, cu care le putem analiza genele, metabolomul, proteomul și micoro- biomul. Le vom putea reuni pe toate şi astfel ne vom îmbunătăți cunoștințele: peste cinci ani vom şti mai multe decât astăzi, iar astăzi ştim deja de zece ori mai multe decât ştiam acum zece ani.

Cum ați apreciat această întâlnire de la București?

A fost extraordinară. Conţinutul a fost excepţional, iar organiza- rea foarte bună – toţi colegii seniori, care participăm de decenii la această conferință, suntem de părere că aici, la București, am avut cea mai bună întâlnire de până acum. Mulţumiri Norinei Gâvan şi felicitări comitetului de organizare local pentru standardul impus acestei întâlniri internaţionale.

Interviu cu Prof. Dr. Rayaz Malik, Qatar

Domnule Profesor, cum putem preveni neuropatia diabetică?

Cred că esențial este să diagnosticăm devreme și să tratăm fac- torii majori de risc. Controlul glicemic este un factor de risc, la care se adaugă lipidele – mai ales trigliceridele – și greutatea: aceș- tia sunt factorii de risc pe care ecare medic îi poate trata, până când vom avea un tratament țintit care să îmbunătățească condiția nervilor.

Care sunt principalele probleme în gestionarea acestor pa- cienţi?
Vedem prea mulți pacienți cu neuropatie diabetică dureroasă tra- tată necorespunzător și prea mulți pacienți cu ulcere ale piciorului sau amputații care nu ar trebui să se întâmple. Este fundamental să schimbăm felul în care gestionăm pacienții cu neuropatie dia- betică: nu trebuie să așteptăm până ajung la complicații avansate, ci să-i identi căm devreme și să-i tratăm.

Care este situația amputațiilor în țara unde practicați?

În prezent lucrez în Qatar, unde rata amputațiilor este foarte cres- cută, unul din motive ind că, deși suntem una din cele mai bogate țări din lume, nu se face un screening precoce al neuropatiei di- abetice.

MEDICAL BUSINESS 12

 

 

MEDICA 2016 – Forumul mondial pentru Medicina Düsseldorf, Germania

MEDICA este centrul de atractie pentru toti cei implicati in industria medicala. Peste 130.000 de vizitatori din 120+ țări sunt de așteptate. Cu numeroasele sale evenimente speciale, conferințe internaționale și programe pe forum, MEDICA este centrul comerțului medical la nivel mondial. Düsseldorf, Germania la 14 noiembrie – 17, 2016!

medica-world-form